Tizennyolc kilogrammos meteorit

2013.03.01 15:10

 

Nagy meteoritot találtak az Antarktiszon

MTI|[origo]|2013. 02. 28., 23:05|Utolsó módosítás:2013. 03. 01., 11:03|

Címkék:Antarktiszmeteorit

A tizennyolc kilogrammos meteoritot jelenleg különleges eljárással olvasztják ki Japánban azért, hogy a víz ne hatolhasson bele, mielőtt elemezni kezdik.

Tizennyolc kilogramm tömegű meteoritra bukkant egy nemzetközi kutatócsoport a kelet antarktiszi jégmezőn (East Antarctic Ice Sheet). 1988 óta ez a legnagyobb kozmikus eredetű test, amelyet a térségben találtak, lásd ezeken a képeken. A brüsszeli székhelyű Nemzetközi Sarki Alapítvány (International Polar Foundation) csütörtökön jelentette be, hogy január 28-án találtak rá a jégbe fagyott meteoritra, amely egy közönséges kőmeteorit, és jelenleg különleges eljárással olvasztják ki Japánban azért, hogy a víz ne hatolhasson bele, mielőtt elemezni kezdik.

Forrás: International Polar Foundation
Forrás: International Polar Foundation. A galériáért kattintson a képre!

Egy nemzetközi kutatócsoport 40 napos expedíciót tett a Belgium által működtetett Princess Elizabeth kutatóállomástól 140 kilométerre délre, ahol 2900 méteres magasságban 425 darab meteoritot találtak (köztük feltehetően marsi eredetű példányt is). Ezek összsúlya 75 kilogramm. Vinciane Debaille geológus (Université Libre de Bruxelles) a 18 kilós darabról a Space.com űrportálnak elmondta: egy ekkora meteorit valóban kivételesnek számít, és ennél jóval nagyobb lehetett az a meteor, amelyből származik.

Forrás: International Polar Foundation/Vinciane
Forrás: International Polar Foundation. A galériáért kattintson a képre!

A meteoritokat nyilvántartó rendszer szerint az Antarktiszon eddig talált legnagyobb meteorit 407 kilogramm súlyú volt. Az Antarktisz a meteoritvadászok egyik kedvenc területe, ugyanis az a kődarab, amely a végtelen jégmezőkön magában hever, szinte biztosan kozmikus eredetű. Mint arról korábban beszámoltunk, találtak már darabokat az Oroszország felett hatalmas robbanással széthullott meteorból is.

Forrás: International Polar Foundation
Forrás: www.origo.hu