Meleg szobában is megfázhatunk

2014.02.27 21:44
A megfázást, náthát vírusok okozzák, amelyek cseppfertőzéssel terjednek. Évente akár 3-4-szer is áteshet valaki a betegségen, biztos megelőzési módszer, vagy gyógymód nincs, a tüneteket lehet csak enyhíteni.
 
A nátha (köznyelvi nevén a megfázás, meghűlés) mindazon betegségek gyűjtőfogalma, amelyet a felső légutakban vírusok okoznak. Nem igaz tehát az a tévhit, amely szerint a hideg miatt fázunk meg. Igen gyakori megbetegedések ezek, de jó hír, hogy többnyire komplikációk nélkül zajlanak le. Épp ezért a többség nem is veszi komolyan és közösségbe megy, ami azért hiba, mert e vírusok cseppfertőzéssel terjednek el, szinte járványszerű méretekben. A nátha "csúcsidőszaka" októbertől márciusig tart.

 

Ez okozza a megfázást

A megfázást a legtöbb esetben különböző vírustörzsekhez tartozó vírusok okozzák, a leggyakoribb az orrnyálkahártya gyulladásáért felelős rhinovírus és az RSV (respiratórikus szincicális vírus). A kórokozók leginkább cseppfertőzéssel, vagyis beszéd, tüsszentés vagy köhögés útján a levegőbe kerülve terjednek, de kézfogással, esetleg a beteg által érintett tárgyak közös használata révén is továbbadhatók. A legyengült immunrendszerű szervezetet könnyebben betegítik meg a vírusok. Évente átlagosan 3-4 alkalommal is áteshet valaki a náthán, de ettől nem válik védetté.

Orrfolyás, tüsszögés, torokfájás

Rövid, két-három napos lappangási idő után jelentkeznek a tünetek. Az orr-nyálkahártya gyulladása miatt nyákos orrfolyás következik be, előbb vízszerű, majd sűrűbb váladékkal. A tüsszögést, az orrdugulást enyhe torokfájdalom, köhögés kíséri, amely néhány nappal tovább is húzódhat a heveny náthás, orrfolyásos tüneteknél. Gyakran kötőhártya-gyulladással is jár.

A náthás beteg kedvetlen, levert, és sokszor jellegzetes végtagfájdalom és fejfájás kínozza. Főleg gyerekek esetében az első napokban láz is jelentkezik. A nyári hónapokban egyes kórokozók hasmenést és hányást is okoznak. A tünetek általában 4-10 napig mutatkoznak.A szövődmények között talán a leggyakoribb a fül, az orrmelléküregek illetve a légcső baktériumos felülfertőzése: ilyenkor antibiotikumos kezelés is szükségessé válik. Súlyosabb esetekben, legyengült vagy idős betegeknél bronchitis, tüdőgyulladás is felléphet szövődményként.

Gyógyítani nem lehet, csak a tüneteket kezelni

A náthát nem lehet gyógyítani, csupán a tüneteket enyhíteni. Fontos a meleg környezet, az ágynyugalom. Az orrváladék fellazítását, ürülését elősegíti a bőséges folyadékfogyasztás. Lázcsillapítókkal, orrcseppekkel vagy -spraykkel lehet a tüneteket enyhíteni. Ezen kívül hatékony az inhalálás, esetleg infralámpa használata. Antibiotikum szedése viszont hatástalan. Ahogy az is csak tévhit, hogy az alkohol megvéd a meghűléstől.

Nincs biztos módszer a megelőzésre

Biztos módszer a meghűlés, nátha elkerülésére nincs. A réteges, az időjárásnak megfelelő öltözködés, a jól szellőző, természetes anyagokból készült ruhák sokat segíthetnek, általuk elkerülhető az átizzadt, nyirkos ruha miatti áthűlés. A megelőzés lényege a szervezet immunrendszerének védelme: a testmozgás, a tiszta levegőn való séta, a vitaminban gazdag étkezés, elegendő alvás.

A náthát okozó vírusok cseppfertőzéssel terjednek, ezért járványveszélyes időszakban még fokozottabban kell ügyelni a higiéniára: a gyakori kézmosásra, a papír zsebkendő használatára. Náthás beteg lehetőleg ne menjen tömegbe, és különösen ne látogasson meg kisgyermeket, legyengült, idős embert vagy beteget.