Magyarországról is látható lesz az üstökös

2013.03.07 11:49

A Panstarrs-üstökös drámaian fényesedett az elmúlt héten, így csodás látványt nyújthat az éjszakai égbolton. Hazánkból nagyjából március 10-étől lesz megfigyelhető szabad szemmel.

Forrás: Luis Argerich – Nightscape photography

Az üstökös vasárnap – március 10-én – kerül legközelebb a Naphoz (ún. perihélium), így tisztán kivehető lesz szabad szemmel is.

A Panstarrs-t – hivatalosan C/2011 L4-üstököst -  2011 júniusában fedezték fel csillagászok a Hawaiin lévőt Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System) teleszkóppal. Az üstökös a hónap folyamán halad át a belső Naprendszeren, és kedden jut legközelebb a Földhöz, 160 millió kilométeren belülre.

Az üstökös márciusi fényességét érintően korábban kérdések merültek fel, mivel úgy tűnt, nem az elvártnak megfelelően viselkedett az év elején. A csillagászok egy objektum fényességét magnitúdóban adják meg, mely skálán a legkisebb számmal jelzett objektum a legfényesebb. A negatív számmal jelzettek kivételesen fényesek. Szabad szemmel még a +6 magnitúdójú, halovány objektumokat lehet észlelni az éjszakai égbolton.

Az üstökös az előrejelzések szerint csütörtökön (március 7.) válik láthatóvá az északi féltekén - amennyiben az időjárás is engedi -, amikor is a nyugat-délnyugati horizont közelében tűnik fel, nagyon alacsonyan, fél órával napnyugta után. Az MCSE szerint hazánkból nagyjából március 10-étől lesz megfigyelhető szabad szemmel. 

Március 12-én az üstökös majdnem közvetlenül a nyugati horizont felett tartózkodik majd, kevesebb, mint öt fokra balra a sarló alakú Holdtól. Az üstökös ezt követően lassan magasabbra emelkedik, és az égbolt nyugat-északnyugati horizontja felé mozdul március közepén és második felében, majd fokozatosan elhalványul, ahogy eltávolodik a Naptól és a Földtől.

(Forrás: Híradó.hu, Space.com)