A NASA javaslata meteorbecsapódás esetére: Imádkozz!

2013.03.21 11:33
A NASA javaslata meteorbecsapódás esetére: Imádkozz!
Ha bekövetkezne a legrosszabb, akár három hétig is térdelhetünk összekulcsolt kezekkel a becsapódás előtt, mást aligha tehetnénk.
 

Charles Bolden a NASA egykori asztronautája, jelenlegi igazgatója sötét képet festett arra az eshetőségre mit tehetnénk akkor, ha egy komolyabb méretű aszteroida ütközne a Földnek.

A NASA-főnök a február 15-ei orosz példát emlegette, ahol is egy alig 17 méter átmérőjű aszteroida 1 500 embert volt képes megsebesíteni. Még ugyanazon a napon egy 27 kilométer átmérőjű égitest haladt el mellettünk nem nagyobb távolságban mint a műholdak magassága. Az eseményeket követően amerikai politikusok is felemelték a szavukat és cselekvésre szólítottak fel egy esetleges vészhelyzet elkerülése végett. Csakhogy jelenleg képtelenek vagyunk bármit is tenni a jelenség ellen.

Az űrkutatási intézet adatai szerint a Föld közelébe érő aszteroidák 95%-a kisebb, mint egy kilométer átmerőjű, az ettől nagyobbak azonban már képesek lehetnek eltüntetni egy egész civilizációt Bolden szerint. Számítások szerint minden 1 000 évben következik be egy-egy 50 méternél nagyobb meteor becsapódása. Az esély tehát elég csekély arra, hogy egy komolyabb méretű aszteroiddal ütközzünk össze, de ha ez bekövetkezne, aligha élné túl az emberiség.

1908 óta a múlt havi volt a legkomolyabb becsapódás a Földön, akkor szintén Oroszországba (Tunguska) csapódott be egy meteor, elpusztítva mintegy 80 millió fát Szibériában.

Forrás:HAON.hu