Az utóbbi 200 év leghidegebb nyara következik?

2013.06.01 07:22

Extrém hosszú tél és húsvéti havazás után úgy néz ki, hogy 1816 óta az idei lesz a leghidegebb nyár. Az erről szóló információkat a francia Meteo tévécsatorna ismertette.

 
 
Fotó: SITA/AP - illusztráció
Fotó: SITA/AP - illusztráció

Ha az időjárásjelentésre specializálódott francia tévécsatorna jóslatai beigazolódnak, akkor már a nyár beállta előtt búcsút inthetünk a fürdőzéssel, napozással teli nyári hónapoknak.

A szakemberek azt állítják, 70 százalék esély van arra, hogy az utóbbi 200 év leghidegebb nyara lesz az idei. A hideg és nyirkos időjárás a francia előrejelzések szerint érini a Kárpát-medencét, Csehországot, Ausztriát, Németországot, Franciaországot, Spanyolországot és Portugáliát is.

Az 1816-os évet a "nyár nélküli esztendőként" emlegetik a meteorológusok. Abban az évben a Föld egész északi féltekét érintette a "rendellenes" időjárás, a termés minimális volt, és hirtelen gondok akadtak az élelmiszer-ellátással is.

Az idei tél folyamán folyamatosan hidegfrontok gyötörtek minket, és nagyon kevesett sütött a nap. A francia meteorológusok szerint júniusban és júliusban szeszélyes időjárással kell számolnunk, és csak pár nap fog minket emlékeztetni arra, hogy tulajdonképpen nyár van. Ezt követően augusztusban számos vihar várható.

A tn.cz portál szerint viszont ősszel kellemes idő lesz, szeptemberben és októberben alig kell számolnunk csapadékkal, és a nap is többet fog sütni.

(parameter)